ARTIKEL BOMBASTIK

Thursday, June 6, 2013

Tuan Mufti yang mulia, sila bagi fatwa ......?


Syarikat itu menjelaskan, sebelum dilantik menjadi Pengarah dalam Petron Corp, Mirzan Tun Mahathir adalah Pengarah San Miguel Corp dalam tempoh singkat antara 1 September 2009 hingga 15 April 2010.

Beliau kini, katanya hanya mempunyai 5,000 saham dalam San Miguel.
San Miguel mempunyai sejumlah 3.3 bilion saham yang disenaraikan di Bursa Saham Filipina, kata syarikat itu. Nota : Syarikat San Miguel (San Miguel Corporation) adalah syarikat tersenarai awam berkaitan makanan, minuman dan pembungkusan terbesar di Filipina. Sehingga tahun 2001, perniagaan syarikat ini menyumbang 3.6 peratus keluaran dalam negara kasar Filipina dan menyumbang 4.5 peratus kepada hasil cukai negara Filipina. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1860 sebagai syarikat arak. San Miguel membuat 9 daripada 10 botol bir yang dijual di Filipina.

Ustaz Datuk Sri Haji Jamil Khir Baharom, BERANIKAH  ustaz panggil mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan bincang tentang fatwa mengenai individu Islam yang bergelumang dalam industri arak dan judi ?1 comment:

Anonymous said...

kabo ler kat kumer ni.. kumer ni jahil kalo tok peti dapat negeluorkan patwa hukum oghang melayu islam ada saham dalam syarikat arak ni..kumer nak sangat nengornyer... kumer bergantung haghap bebenor ngan tok peti Sahibussamahah Tan Sri Deketo Hj. Harussani bin Zakaria agar dapat berikan fatwa yang jelas tentang perkara ini., tak kan pejabat mufti cuma boleh menentukan arah kiblat setiap kali pembinaan masjid dan surau jer tapi bab syariat sebesar ini tak boleh bagi penjelasan... sekali lagi kumer bergantung haghap sangat-sangat ni... jawapan "harus" is not an option here..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...