ARTIKEL BOMBASTIK

Monday, February 10, 2014

PAS masih "malu-malu" ?Perkauman masih menjadi juadah bagi UMNO dan sekutunya untuk dihidangkan kepada rakyat Malaysia walaupun sudah hampir 60 tahun merdeka.

Kini menjadi satu trend jika mana-mana rakyat Malaysia berbangsa Cina jika menghemtam dan membangkang kerajaan maka secara automatik dilabelkan sebagai "menghina Melayu,Islam dan Raja-Raja Melayu".

Bermula dengan isu sumbat kangkung dalam "mulut" PMNajib hingga kes Teresa Kok,UMNO dan NGOnya begitu bersemangat "mengipas" nya agar bertambah "api perkauman".

Bagaimana cara mengatasinya?

Di sini peranan PAS amat besar untuk menimbus,memampuskan dan menyahkan hasutan UMNO dan NGOnya.

Pimpinan PAS terutama pakar strateginya perlu memikirkan peranan PAS untuk ke hadapan dalam isu-isu ini.

Politik Malaysia masih tidak "mengizinkan" orang Cina ke hadapan untuk mengetuai demostrasi maupun kempen menjatuhkan UMNO.Jika orang Cina memainkan peranan ini,ianya satu modal yang amat "besar" bakal diraih oleh UMNO.Percayalah.

Inilah menyebabkan orang kampung,nelayan,peneroka begitu "teruja dan termakan" hasutan UMNO.Cina akan ambilalih negara ini!

PAS perlu memikirkan bagaimana PAS menjadi "pemimpin" dalam isu ini.

Lihat bagaimana peranan Unit Amal menjadi sebutan pujian di kalangan orang Cina yang mengambil bahagian dalam BERSIH sebelum ini.Mereka menganggap Unit Amal sebagai pelindung.

Jika "anak" PAS dianggap pelindung,bagaimana pula PAS sendiri?

Setakat ini walaupun PAS mempunyai Dewan Himpunan Penyokong PAS,tetapi dalam isu membabitkan kaum Cina dan India,PAS belum begitu ke depan untuk menangani isu tersebut.Antaranya kes yang membabitkan kematian seperti Teoh Beng Hock dan Kugan.

PAS menjuarai kes Amirurasyid,DAP pula dengan kes Beng Hock dan PKR dalam kes Kugan.

Seolah-olah PAS untuk Melayu,DAP dengan kecinaannya dan PKR melalui Surendran dan Sivarasa untuk India.

Jika begini bagaimana PAS itu untuk semua ?


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...