ARTIKEL BOMBASTIK

Monday, August 6, 2012

GEMPAK! Surat Cinta Najib......Bulan Ramadhan tahun ini adalah satu bulan yang amat getir bagi PMNajib. Dua perkara besar terpaksa diselesaikan oleh Najib. Semuanya gara-gara soal petrolium.


Yang pertamanya, Najib terpaksa melintasi Laut China Selatan menuju pulau Borneo bagi menghalang penghijrahan MP Sabah dan Sarawak ke Pakatan Rakyat.

Kemasukan dua MP Sabah menyeberang ke PR amat dibimbangi Najib. Yang lainnya menunggu masa dan ketika yang sesuai untuk berbuat demikian. Semuanya kerana janji PR untuk memberikan royalti minyak sebanyak 20% berbanding 5% oleh BN kepada Sabah dan Sarawak.

Belum habis penat Najib, tiba-tiba anak Tun Razak ini "gatal tangan" menulis surat kepada MB Kelantan suruh MB hantar wakil untuk bincang soal royalti.

Padahal "mati-mampus" dua pembesar Kelantan menafikan hak rakyat Kelantan menuntut royalti minyak.

Soalnya, mengapa PMNajib minta wakil Kelantan ke Putrajaya bincang royalti? Selang beberapa hari kemudian Najib melawat Kelantan dan menwar-warkan tentang "baiknya" UMNO dan BN terhadap Kelantan. Tidak lupa beliau mengaitkan sekali dengan keberkatan bulan Ramadhan.

Ada dua sebab mengapa PM Najib bertindak demikan:

a) Desakan rakyat Kelantan terhadap royalti semakin kuat mendapat sokongan rakyat termasuk Sultan Kelantan sendiri. Oleh itu dengan menulis sekeping surat kepada Tok Guru sekurang-kurangnya "meredakan" sedikit kemarahan rakyat.

Lebih-lebih lagi Najib bakal melawat Kelantan. Sudah ada berita bahawa rakyat Kelantan akan menyambut Najib dengan sepanduk-sepanduk desakan royalti. Najib tidak mahu suasana tersebut menganggu lawatan beliau.

 Maka bermodalkan "surat cinta" tersebut, ucapan Najib ada modal untuk "digoreng-goreng" kepada rakyat Kelantan

Nah! Surat ":cinta" terpaksa ditulis. Jika ISA pun, Najib boleh berdolak dalih, apatah lagi royalti!

Cumanya, Najib lupa bahawa bumi Kelantan adalah Universiti Politik Malaysia.

b) PMNajib melihat cara kenyataan Tok Pa dan Awang Adek melayani tuntutan royalti seperti cara pemikiran JKKK sedangkan Tok Pa lulusan Australia dan Awang Adek lulusan UM. Cara jawapan mereka berdua mencerminkan UMNO Kelantan mempunyai dua kapten. Itu belum campur lagi Anuar Musa !
Masing-masing tunjuk ego tetapi bertindak bodoh sombong. Tok Pa mengaku halang royalti manakala Awang Adek dakwa royalti telah diberi dalam bentuk wang ehsan.

Melihat keadaan demikianlah, PM Najib bertindak jalan tengah.Tulis surat kepada Tok Guru. Disini, kita nampak tindakan PMNajib untuk menunjukkan betapa bodohnya Tok Pa dan Awang Adek. Beginikah untuk rampas Kelantan dengan cara kamu berdua?

Jika beginilah cara Tok Pa dan Awang Adek berpolitik,bermakna UMNO kena tunggu satu lagi Generasi KEMAS membesar  untuk mereka rampas Kelantan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...