ARTIKEL BOMBASTIK

Friday, May 6, 2011

MESTI BACA : Kita mesti percaya "versi kedua" Usamah.

Pelbagai spekulasi timbul di seluruh dunia mengenai insan yang bernama Usamah bin Laden. Ada yang positif ada yang negatif. Ada anggap beliau sebagai Mujahid ada juga labelkan sebagai pengganas.Ada percaya Usamah bin Laden wujud dan juga tidak percaya kewujudannya. Terpulang kepada diri masing-masing. Ianya tidak babitkan akidah!


Nama Usamah bin Laden timbul setelah berlaku penaklukkan Soviet Union (kini;Russia) keatas Afghanistan. Namanya sinonim dengan nama Assyahid Abdullah bin Azzam. Keduanya orang Arab.Cumanya Usamah dari Hijaz manakala Abdullah Azzam dari Palestin.


Dilaporkan asalnya Usamah dan Abdullah adalah rakan baik yang mempunyai matlamat yang sama iaitu membantu Mujahidin Afghanistan menghalau Soviet dari buminya. Usamah mempunyai kelebihan dari segi kewangan, Abdullah pula mempunyai kelebihan dari segi pengalaman berjuang di Palestin dan tarbiyyah.


Gabungan keduanya inilah mengumpulkan ramai mujahid-mujahid dari segenap bumi Arab berkumpul di Pakistan dan Afghanistan untuk berjihad. Antara markaz terkenal tempat berkumpulnya mujahid-mujahid Arab ialah Baitul Ansar di Peshawar, Pakistan.


Markaz Baitul Ansar dipercayai diasaskan oleh kedua orang ini. Tidak lama kemudian, Usamah dan Abdullah berpecah. Tidak diketahui punca mereka berdua berpecah. Assyahid Abdullah bin Azzam syahid pada tahun 1988 angkara pengeboman.Adakah Usamah seorang agen CIA ? Ramai orang mempercayai termasuk Gerakan Islam. Ini berdasarkan aktivitinya yang membuat serangan berani mati. Yang mana ianya merosakkan imej Islam sebagai agama pendamaian.


Adakah Usamah dan Al Qaedah melakukannya? Atau Amerika sengaja menjadikannya sebagai "scapegoat" ?

Peliknya Usamah dan Al Qaedah ada dimana sahaja di dunia kecuali Palestin. Mengapa tiada aktiviti Usama dan Al Qaedah tiada di Palestin? Adakah kerana sudah ada HAMAS?Mungkinkah kisah dan perjalanan perjuangan Usamah dan Al Qaedah sama seperti Chin Peng dan PKM dari segi perjalanan perjuangan bukan dari segi akidah. Dari segi akidah tentunya 100% berbeza. Usamah dengan Islam dan Jihad manakala Chin Peng dengan komunis dan tukulsabit besinya.


Cuba lihat kronologi perjuangan Chin Peng. Mula asalnya British menolong dan membekalkan senjata kepada Chin dan PKMnya untuk menghalau Jepun dari bumi Malaya. Akhirnya apabila Jepun kalah. Chin Peng dan PKM tidak pulangkan semula senjatanya kepada British bahkan melawan balik British.
Disini, adakah kita melihat British sebagai pihak yang membekalkan senjata kepada PKM sebagai menyokong idealogi komunis? Tentunya tidak. British sekadar gunakan Chin Peng dan PKM untuk menghalau Jepun.


Begitulah yang berlaku kepada Usamah dan Al Qaedah. Amerika melalui CIAnya melatih, membekalkan senjata kepada Usamah dan Al Qaedah atas dasar untuk menghalau Russia dari bumi Afghanistan. Bukannya Amerika sokong idealogi yang dianut oleh Usamah dan Al Qaedah.


Apabila Chin Peng dan PKM mula "lawan taukeh", Britishpun jadikan Chin Peng dan PKM sebagai "scapegoat"(kambing hitam). British lakukan sabotaj dan tuduh PKM melakukannya.


Sama seperti kes Usamah dan Al Qaedah. Apabila Russia berundur dari bumi Afghanistan, Usamah dan mujahid-mujahid Arabpun balik ke negara masing-masing untuk gulingkan kerajaan mereka.

Begitu juga apabila Usamah mula menentang penempatan tentera Amerika di Saudi, maka disitulah bermulanya "peperangan" antara Amerika dan Usamah.Seperti biasa sama seperti taktik British terhadap Chin Peng dan PKM, apabila Amerika lakukan sabotaj di WTC dalam Peristiwa 9/11 maka Usamah dan Al Qaedah dijadikan kambinghitam.

Yang pasti Usamah wujud. Perjuangannya suci bersih untuk penentang kejahatan Amerika dan mustakbirin. Tetapi "nama glamournya" dijaja oleh Amerika setiap kali sabotaj dilakukan oleh Amerika.


Barangkali Usamah sudah syahid ketika Amerika serang Afghanistan 2002 di Bora-Bora. Tetapi Amerika perlu "hidupkan" wataknya demi kelangsungan sabotaj-sabotaj oleh Amerika.

Kini setelah Amerika telah "letih", maka watak Usamah perlu "dikuburkan" di laut!


Peliknya PMNajib dan sepupunya seronok sakan dengan "kematian" Usamah. Lagi seronok ialah Amerika kerana dapat menjajah pemikiran dan menipu pemerintah Islam serata dunia termasuk Malaysia dengan "hikayat Usamah"!


Seperti sejarah kemerdekaan negara kita yang perlu kita percaya "versi kedua" bukan versi UMNO, begitu juga kisah Usamah yang perlu kita percaya mengikut "versi kedua" bukan versi Amerika.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...