ARTIKEL BOMBASTIK

Wednesday, December 7, 2011

Hambo banggo jadi Ore KelateRakyat Kelantan terkenal dengan "ketaksuban" mereka dengan budaya mereka. Mereka berada di seluruh pelusok Malaysia. Bahkan di seluruh dunia. Mereka akan membawa budaya mereka ini di mana sahaja mereka berada. Antara budaya-budaya yang "amat keramat" ialah budu , loghat percakapan mereka dan kesatuan komuniti mereka.Tentang budu, mereka sanggup pikul gelen budu masuk ke perut kapal terbang jika mereka merantau jauh atau balik dari bercuti di kampung halaman. Begitu juga "kecek" mereka. Mereka tetap amalkan loghat mereka di mana jua berada. Bahkan ramai rakan-rakan mereka dari negeri lain terikut-ikut dengan "kecek Kelantan". Malah ada rakyat Mesir dapat bercakap loghat Kelantan hasil pergaulan dengan pelajar Kelantan di Mesir. Begitu kuat pengaruh budaya mereka.Kesatuan komuniti rakyat Kelantan juga tinggi. Lihatlah semasa Final Piala Malaysia 2010. Ramai rakyat Kelantan yang tinggal, bekerja dan belajar di sekitar Lembah Kelang "turun" ke Stadium Bukit Jalil untuk memberi sokongan kepada pasukan Kelantan.Sifat budaya kesatuan komuniti ini di bawa oleh mereka bertujuan untuk tolong menolong dan saling bantu membantu. Jika orang Cina boleh wujudkan "China Town" di seluruh dunia, orang Kelantan juga telah mewujudkan "Kelantan Village" di seluruh negara.Dengan 3 aspek budaya di atas tadi iaitu budu, loghat dan kesatuan melahirkan orang Kelantan yang berjiwa bebas, merdeka, punya jati diri , bijak berpolitik, sayang dan kasih kepada negeri mereka.Mana-mana orang Kelantan yang "menjauhi" dari 3 aspek budaya itu, akan dipinggirkan dan bakal tersisih. Jika ada orang Kelantan yang "kecek bahasa luar" sesama sendiri akan di pandang sinis dan di lihat macam "makhluk asing ". Begitu juga yang tidak bergaul dengan komuniti sendiri dan mengutuk dan tidak membela negeri sendiri juga bakal di gelar demikian.Dalam kes royalti, suatu sikap yang aneh lagi pelik apabila ada orang Kelantan tidak "satu hati" menuntut hak negeri mereka sendiri. Alangkah peliknya nama-nama besar seperti Awang Adek, Mustafa Mohammad, Ibrahim Ali dan Anuar Musa "bersungguh-sungguh" menafikan hak Kelantan mendapat royati minyak.


Lagak Awang Adek "menepis" poster Royalti Minyak amat meloyakan rakyat Kelantan. Macamlah Awang Adek itu lahir kat New York atau Dhaka! Barangkali Awang Adek sudah lama bersarapan buger atau pizza. Budu sudah tiada dalam benak kepala calon MB UMNO Kelantan itu.


Begitu juga dengan Mustafa Mohammed. Beriya benar Tok Pa bersama orang Putrajaya halang royalti minyak. Utamakan Putrajaya daripada Jeli dan Kota Bahru.Mereka semua punya pengaruh di Putrajaya. Mereka juga anak jati Kelantan. Mana dia sifat jati diri, kesatuan komuniti dan sayang kepada bumi kelahiran ?Berlainan isu pampasan Empangan Pergau tahun 1991 dahulu. Semua rakyat Kelantan "satu hati" menyokong tuntutan TG Nik Aziz terhadap pampasan dari TNB.Kalau PMNajib menentang hak royalti Kelantan, itu bukannya suatu yang pelik. Tetapi ini mereka adalah anak kelahiran Jeli, Bachok, Melor dan Pasir Mas. Bukan lahir kat Pekant !Mungkin pembesar-pembesar Kelantan ini sudah lama tidak makan budu, kecek bahasa luar dan asyik bergaul dengan orang Kuala Lumpur.

Barangkali pembesar-pembesar ini perlu di "peram" sekali lagi dalam tempayan budu bagi melalui proses semula menjadi "Ore Kelate Ori " .

1 comment:

Anonymous said...

No offense, but i don't think is it proper to isolate your fellow Kelantanese just because they don't act like "Ore Kelate". It's much better if everyone use Standard Malay when communicating with people all around all Malaysia, to avoid "alienation" issues that may arise etc. doesn't fit in a group. So that the spirit of 1Malaysia lives one. Just my 2 cent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...